A legátfogóbb jelentés a klímaváltozásról
Közel hatéves munka lezárásaként megjelent az IPCC (ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Bizottságának) negyedik jelentése, amely megerősíti azt a korábbi tudományos állítást, hogy a Föld éghajlata melegszik, és ez főként az elmúlt száz év emberi tevékenységének „köszönhető”.

Bolygónk ékességei

Egyre több ember él a Földön, a települések egyre terjeszkednek – s mind összébb szorulnak a háborítatlan területek. Ezt a folyamatot a nemzeti parkok állíthatják meg vagy lassíthatják. De mi lesz, ha megszüntetik a parkokat?


Pazar képek a világ leghíresebb nemzeti parkjairól
A National Geographic Magazin októberi száma foglalkozik a bolygónk utolsó háborítatlan területeit fenyegető veszélyekkel. A magazin weboldalán megtekintheti a lapból kimaradt fotókat, valamint elolvashatja, hogyan járult hozzá a festészet és a fotográfia a világ első nemzeti parkjának létrehozásához.

Elképesztően hiányosak az amerikai fiatalok földrajzi ismeretei

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az egyesült államokbeli, 18 és 24 év közötti fiatalok jelentős része nem tud tájékozódni a világtérképen, valamint igen hiányosak földrajzi ismereteik saját hazájukról is.


Elkészült a Google Earth francia riválisa

A Géoportail névre keresztelt oldal segítségével nemcsak az anyaországot, hanem az összes francia fennhatóság alatt álló területet feltérképezhetjük, igaz, ez többnyire a távoli picinyke szigetecskéket jelenti.


A globális felmelegedés áldozatai lehetnek az Amazonas-menti őserdők

A globális felmelegedés áldozatai lehetnek az Amazonas-menti őserdők - figyelmeztettek ismételten brit kutatók.


Halak és gabona a sivatagban?

Miközben az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legújabb jelentése újra vészharangot kongat az elsivatagosodás folyamatával kapcsolatban, azért azt sem felejtik el megjegyezni, hogy új módszerek alkalmazásával a világ éléskamrájává vagy akár energiaellátó központjává is válhatnának a sivatagok. Persze ehhez némi szemléletváltásra lenne szükség.